Kunst ontdekken in de klas? Dat kan hier!

Welkom!

Welkom op de digitale creatieve leeromgeving en artistieke speelruimte voor leerkrachten op WIK. Op dit platform vind je inspiratie en kant- en-klare lessuggesties om met je leerlingen op speelse, actieve en interactieve wijze kunst in al haar facetten te verkennen. Deze lessuggesties zijn niet van A tot Z te volgen. Je kan eruit putten al naargelang beschikbare tijd, de beginsituatie en noden van de leerlingen of de context waarbinnen je dit platform raadpleegt.

Kijken – ontdekken – spelen – doen

De focus ligt op actieve kunstbeleving: kijken, ontdekken, spelen en doen! De lespakketten zijn constructivistisch, kunstzinnig, creatief, experimenteel, speels, onderzoekend, filosofisch, interdisciplinair, tactiel en actief van insteek. Ze stimuleren experiment, spel en creatie. Ze zorgen voor verdieping, verbreding en plezier. Ze genereren betekenisvolle individuele en gedeelde leerervaringen vertrekkend van een selectie kunstwerken uit de collectie van The Phoebus Foundation.

De lessuggesties stimuleren betekenisvol, open-ended en hands-on learning en gaan uit van de natuurlijke en ontembare nieuwsgierigheid van kinderen en hun drang tot ontdekking, creatie en persoonlijke betekenisgeving.

Handleiding

Elke lessuggestie omvat een heldere omschrijving van de opdracht en enkele verdiepende denkvragen. In de lespakketten zitten ook kaders en werkbladen die je met een eenvoudige klik kan afdrukken om ze te gebruiken in de klas. Deze herken je aan het print-icoontje dat steeds rechtsonder op de pagina staat.

Onderaan elk lespakket vind je een helder overzicht van eindtermen waaraan je werkt met elke activiteit.

We delen graag ook twee reflectiemodellen die je kunnen helpen om met de leerlingen over de activiteiten te reflecteren.

© Marina Abramovic & Ulay

Lessenpakketten

download hier gratis alle lessuggesties!

1. Hoe word je een kunstkenner?

Wil jij bij een volgend museumbezoek van je laten horen? Oefen jezelf met speelse opdrachten in het kijken naar kunst, haal je beste argumenten boven om erover in gesprek te kunnen gaan en ervaar hoe heerlijk het is om je door kunst te laten prikkelen en inspireren.

© Frank Vincent DuMond in an antique drawing class at the Art Students League, c. 1892. Archives of the Art Students League of New York.

2. Hoe word je een beroemd kunstenaar?

Wil jij de nieuwe Rubens of Picasso worden? Ontdek wat jou creatief inspireert, daag jezelf uit met een schets per dag, experimenteer met materialen en stijlen, verenig je krachten in een heus gesamtkunstwerk, creëer je eigen expo en baan je net als Leonard een weg naar het kunstenaarschap.

© Getty Images

3. Wie ben jij in de Galexmus?

Maak je eigen audioguide, leef je in in de rol van galerist of kunstliefhebber, ontdek het verschil tussen een galerij, expo en museum, verken welke job in zo'n kunstinstelling het best bij jou past en word een echte Galexmus-expert.

© Louvre Museum, 1940

4. Ontdek jij de vele gezichten van Jordaens?

Een grapjas, familieman, uitmuntend kunstenaar of beroemdheid? Jacob Jordaens was het allemaal! Ontdek de vele gezichten en talenten van deze grootmeester en meet je aan zijn talenten door in zijn voetsporen te treden in verschillende creatieve opdrachten.

Jacob Jordaens

Antoon Van Dyck, Portret van Jacob Jordaens, ca. 1645-46 © The Phoebus Foundation

5. Kraak jij de code? Over verhalen en verborgen betekenissen in de kunst

Elk kunstwerk vertelt een verhaal, net zoals een film of een boek. Maar hoe kan je die verhalen achterhalen? Hoe zie je wat de kunstenaar wil vertellen? En welke rol spelen symbolen in die kunstwerken? Vertellen sommige elementen meer dan wat je ziet? Is een bloem zomaar een bloem, een schedel zomaar een schedel of zit er meer achter? Zet je speurneus op, ga op zoek naar verborgen boodschappen in de kunstwerken, ontdek hun verhalen en ervaar hoe ze op hun beurt ook jou kunnen inspireren tot eigen verhalen.

Vanitasbuste

Catharina II Ykens, Vanitasbuste van een dame, 1688 Â© The Phoebus Foundation

Sharing = caring

Ga je met je leerlingen aan de slag? Deel jullie proces en resultaten met de hashtag #WIKexpo en maak deel uit van de digitale galerij van The Phoebus Foundation

Suggesties of vragen? Aarzel niet en contacteer ons via info@phoebusfoundation.org

The Phoebus Foundation 

Wat is Kunst? Of WIK is een initiatief van The Phoebus Foundation. The Phoebus Foundation is een kunststichting naar Angelsaksisch recht, met filantropische doelstellingen. Deze stichting verwerft kunstvoorwerpen, staat borg voor een professioneel behoud en beheer, zorgt voor de conservatie en restauratie van de objecten en zet hoog in op wetenschappelijk onderzoek. Haar collectie en kennis deelt ze met een zo breed mogelijk publiek. Ze doet dat met tentoonstellingen en bruiklenen, culturele evenementen, symposia en publicaties.

Bezoek de website