Maak een zelfportret op doek

Tijd om van jezelf een kunstenaar én kunstwerk te maken! Deze DIY toont je hoe je van een coole selfie een mooi zelfportret op doek maakt. Aan de slag!

diy

Wat heb ik nodig?  

  • Een schildersdoek 
  • Een geprinte selfie (ongeveer zo groot als je schildersdoek).  
  • Een verfborstel 
  • Witte acrylverf 
  • Een spons  
  • Een potje om verf in te mengen 
  • Een kommetje water 
  • Penselen 
  • Verf (in de kleuren die jij het leukst vindt!) 

Stap 1: Bereid het doek voor  

Doe een beetje witte acrylverf in een potje. Neem je verfborstel en bestrijk je schildersdoek met witte verf. Let op dat de verf mooi verdeeld is, en je geen hoekjes of stukjes vergeet! 

Bedek nu je geprinte selfie op dezelfde manier met verf. Ook hier goed opletten dat de verf mooi is verdeeld.  

Plak dan je selfie met de beschilderde kant op het doek: Neem de twee bovenste hoeken van je selfie voorzichtig vast en leg de onderkant van je selfie gelijk met de onderkant van het doek. Breng dan de bovenste hoeken van je selfie naar de bovenste hoeken van het doek.  

Wrijf vervolgens voorzichtig de luchtbellen weg, zo kleeft je selfie netjes aan het doek.  
Tip: Gebruik een meetlat om mee te wrijven, dat is makkelijker (en nauwkeuriger) dan met je hand! 

Stap 2: Laat het doek 24 uur lang drogen 

Je zal 24 uur geduld moeten hebben: leg je doek op een veilige en droge plek (uit de zon) en wacht een dag af. 

Stap 3: Maak het doek vochtig 

Heb je je doek 24 uur lang laten drogen? Dan is het tijd om het weer vochtig te maken! Doe een beetje water in een kom en neem een sponsje. Maak het sponsje nat (maar niet té nat) en dep over het doek. Blijf deppen tot je jouw foto ziet verschijnen.  

Laat het doek 5 minuten drogen. 

Stap 4: Wrijf het papier weg 

Verwijder nu het papier op het doek, tot alleen je portret overblijft: 

Neem een droog sponsje en wrijf voorzichtig rondjes. Je zal zien dat het papier langzaam loskomt. Blijf wrijven tot al het papier weg is en alleen de inkt van je selfie nog overblijft. Je kunt ook je vingers gebruiken om het papier weg te wrijven, zeker bij de kleine stukjes.  

Let op! Wrijf niet te hard, want dan verwijder je ook de inkt!  

Stap 5: Schilderen maar! 

Nu is het tijd om een echte kunstenaar te worden: Neem je verf en penselen om de achtergrond in je favoriete kleuren te schilderen. Kies een kleur om de achtergrond effen te maken, of voeg enkele strepen toe in een andere kleur: het is jouw zelfportret, jij mag kiezen! 

Wil je je gezicht graag overschilderen? Dat kan! Kies een kleur die het best bij je haarkleur past, en gebruik die voor je haren en wenkbrauwen. Je kunt ook je wangen laten blozen, of ervoor kiezen om sommige delen van je portret niet te bedekken met verf. Doe wat jij het mooist vindt! 

Tip: Laat je fantasie werken! Geef jezelf een bril, een hoedje of maak je kledij extra kleurrijk. Alles kan, en alles mag! Laat het doek nog even drogen wanneer je klaar bent met schilderen. 

Proficiat, je zelfportret is helemaal af. Plaats je handtekening nog op het doek en zoek een leuke plek om je werk aan iedereen te tonen. Deel je zelfportret online met #WIKEXPO, net zoals andere WIK-artiesten! 

TIP: Wil je nog een mooie kader rond je zelfportret? Bekijk de video ‘Maak zelf een kunstkader’. 

Ontdek de kunstwerken met JOS