Maak een mini-Trinity

Het allereerste T. rex skelet komt naar België! Kan je niet wachten om Trinity te ontmoeten? Maak alvast je eigen mini-Trinity! 🦴

diy

Stappenplan

Wat heb je nodig?

  • Printer
  • Schaar
  • lijmstift
  • Geodriehoek of meetlat
  • Potlood
  • Satéstokje
  • Snijmes
  • Stuk karton

Stap 1: Printen!

Surf naar watiskunst.be: download en print de Trinity knipvellen.

TIP: gebruik dikker gekleurd papier of tekenpapier van 150-250 gram in plaats van standaard printpapier. We willen tenslotte een stoere en liefst geen slappe T. rex.

Bekijk eerst de lijnen op de pdf’s: er zijn kniplijnen en plooilijnen. En dan zijn er ook nog ritslijnen. Maar dat leggen we later uit.

Stap 2: Kaders knippen

Knip eerst de kaders uit om alle lichaamsdelen van Trinity te verzamelen. Check of je alles hebt: de staart, de romp, de voorpoten en achterpoten, de nek en de kop. De kop bestaat uit drie delen: onderkaak, bovenkaak, kruin.

Stap 3: Plooien en plakken

Vouw de uitgeknipte lichaamsdelen dubbel op de plooilijn, en plak ze dan dicht.

TIP: je kunt een lat of een geodriehoek gebruiken om eventuele luchtbellen weg te werken.

Doe dit met alle lichaamsdelen, behalve de kop.

Voor de kop vouw je de boven- en onderkaak van Trinity ook langs de plooilijn, maar je lijmt ze niet dicht.

Stap 4: Knippen, ritsen en plooien!

Tijd voor het fijnere werk.

Gebruik de kniplijnen om de verschillende lichaamsdelen uit te knippen. Ga voorzichtig te werk. We willen Trinity straks met alle vingers en tenen tentoonstellen! Neem eerst de romp.

Knip de driehoekjes uit door telkens links en rechts naar de hoek te knippen.

Knip daarna op de zwarte lijnen tot ongeveer een halve centimeter van de bovenkant, zo vorm je de ribben. Let op dat je niet te ver knipt.

Aan de eerste en de laatste rib zie je een kruisje en een bolletje. Dit heb je straks nodig om te weten waar de staart moet komen, en waar de hals.

Vouw de andere ribben afwisselend naar links en naar rechts.

Buig de ribben een beetje om, zo vorm je een echte ribbenkast.

Gebruik dezelfde techniek om de staart en de nek te vormen: knip eerst de driehoekjes uit, knip daarna op de lijntjes, zo krijg je wervels. Vouw alle wervels afwisselend naar links en naar rechts, en krul ze wat naar binnen. Klaar!

Knip nu de bovenkaak en de onderkaak van Trinity uit.

Op de kruin zie je drie ritslijnen. Door met een schaar of mes zachtjes over deze lijnen te gaan, kan je ‘ritsen’. Geritste lijnen kan je makkelijker plooien. Gebruik je meetlat om rechte lijnen te ritsen! Knip daarna ook de kruin uit.

Let op: vraag voor het ritsen hulp aan een volwassene.

Rits nu ook de ritslijnen op de achterpoten voor je ze uitknipt. Voorzichtig met de tenen!

Plooi de achterpoten eerst langs de verticale ritslijnen. Daarna komen de gewrichten aan de beurt. Dit is het betere vakwerk. Plooi de poten langs de horizontale ritslijnen: het bovenste gewricht plooi je naar achteren zoals je knie, de twee onderste naar voren, zoals je ellenboog. Krul tot slot de tenen van Trinity tot klauwen.

Ga op dezelfde manier te werk met de voorste poten.

Nu gaan we de kop afwerken. Plooi de bovenkaak en onderkaak rond je vinger om ze ronder te maken.

Neem dan de kruin en vouw de zijkanten op de ritslijnen naar onder. Plooi ook zachtjes de middelste ritslijn.

Breng lijm aan op de zijkanten van de kruin. Neem nu de bovenkaak en vouw deze rond de kruin. Kleef de zijkanten van de kruin aan de bovenkaak ter hoogte van de ogen. De kruin zorgt ervoor dat de kop zijn vorm behoudt.

Neem de onderkaak en doe ook hier wat lijm aan de uiteinden. Kleef de onderkaak aan de bovenkaak. Jij kiest zelf hoe ver jouw Trinity haar bek opent!

Check! Alle lichaamsdelen van Trinity zijn nu klaar! Staart, achterpoten, romp, voorpoten, nek en kop: tijd om Trinity in elkaar te puzzelen.

Stap 5: Puzzelen en plakken!

We beginnen achteraan. Lijm de staart aan de achterkant van de romp. De achterkant kan je herkennen aan het kruisje.

Lijm dan de hals aan de voorkant van de romp. De voorkant kan je herkennen aan het bolletje. Zorg ervoor dat de hals een rechte lijn vormt met de staart, dan staat Trinity straks stevig op zijn pootjes.

Over pootjes gesproken: lijm een voorpoot aan de eerste rib, net achter de hals. Lijm dan de tweede voorpoot aan de tweede rib van de andere kant.

Lijm de achterpoten met het lipje vast aan het begin van de staart, één aan elke kant, met de tenen naar voor.

Het enige wat nog ontbreekt is de kop. Die hoef je niet vast te lijmen en kan je later gewoon over de hals schuiven.

Stap 6: Bouw het podium

Teken op karton een rechthoek van 14 X 8 cm.

Knip de rechthoek uit. Leg de rechthoek voor je met de smalle kant naar je toe. Teken met je potlood bovenaan in het midden een punt en prik daar je satéstokje door zodat je een gaatje in het karton krijgt. Let op: prik niet in je vinger!

Neem de twee lange stroken uit het knipvel. Vouw ze langs de plooilijnen en leg ze langs de hoeken van het karton. Als de afmetingen van je karton juist zijn, vallen de plooien van de strookjes perfect samen met de hoeken van het karton.

Volg nu met je lijmstift de randen van het karton, zodat ze helemaal ingelijmd zijn. Gebruik genoeg lijm, zodat je podium extra stevig wordt!

Plak de twee stroken nu vast aan de zijkanten van het kartonnetje. De overlappende lipjes lijm je aan elkaar. Het podium is klaar!

Nu ga je Trinity op haar voetstuk zetten.

Neem het satéstokje en breek een stuk van 10 cm af.

Splijt het stokje aan de afgebroken kant ongeveer een centimeter. Dat kan met een mes: roep de hulp in van je volwassen assistent.

Klem de halswervel met het bolletje op tussen het gespleten stokje.

Het andere uiteinde van het stokje gaat in het gaatje in het podium: jouw mini-Trinity is klaar voor het publiek!

Ontdek de kunstwerken met JOS